Θοδωρής Τσούτσος

Δεν γίνεται να μην αναζητά καν τις «ευρωπαϊκές βραδιές» του ο Παναθηναϊκός

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει στο sport-fm.gr για τον Παναθηναϊκό, που έχει χάσει τις «ευρωπαϊκές βραδιές του» και κινδυνεύει να "αποξενωθεί" από τον ίδιο του τον εαυτό.

Κάποτε ο Παναθηναϊκός έβρισκε "πάτημα" στις ευρωπαϊκές του βραδιές για τις "στραβές" στις εγχώριες διοργανώσεις. Δεν ήταν άλλοθι, διότι πράγματι υπήρχαν περιπτώσεις που αυτό που τελικά έπαιρνε εντός Ελλάδας ήταν πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτό που άξιζε. Ηταν επιχείρημα. Και ήταν ένα σωστό επιχείρημα!

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, το χρησιμοποιούσε - και πολύ καλά έκανε εδώ που τα λέμε - και σε πολλές περιπτώσεις, στην πλειοψηφία αν όχι στο σύνολο, προσπερνούσε όσα τού έκαναν ή έκανε ο ίδιος στον εαυτό του στους αγώνες εντός Ελλάδας.

Μόνο που αυτή η "διαδρομή" δεν μπορεί να γίνει ανάποδα. Ακόμη και αν δηλαδή ο Παναθηναϊκός είχε επιτυχίες εντός συνόρων, που δεν έχει, αυτές δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για αυτό που βιώνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και δεν θα μπορούσαν, διότι θα ήταν off charakter για τον Παναθηναϊκό.

Ακόμη και μια νίκη στο Καραϊσκάκη την Κυριακή (6/11), που θα είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα πιθανότατα το πιο σπουδαίο της χρονιάς, δεν μπορεί να "πάρει" για τις περισσότερες από τις γενιές των φίλων του Παναθηναϊκού την πίκρα για όσα (δεν) κάνει η ομάδα τους τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές βραδιές της. Ακόμη και τις φετινές, που κάποιες, όπως με την Θέλτα ή και στη Λιέγη, ήταν πολύ καλές. Μπορεί αυτό να συμβεί για τις νεαρές γενιές, αλλά δεν αρκεί στους υπόλοιπους...

Για την ακρίβεια, όταν ή αν ο Παναθηναϊκός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να διώχνει τις "στραβές" της Ευρώπης, τότε πια θα έχει αλλοιωθεί για τα καλά ο χαρακτήρας του. Θα αρχίσει πλέον να είναι κάτι άλλο, αρκετά ξένο για τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι πολύ επικίνδυνο για τον Παναθηναϊκό όλο αυτό που έχει πλέον διαμορφώσει στην ευρωπαϊκή του πορεία, γιατί οι αποτυχίες σημαίνουν μικρότερη βαθμολογία, άρα μεγαλύτερα εμπόδια στις κληρώσεις, άρα ακόμη πιο δύσκολο να σηκώσει κεφάλι. Είναι, όμως, πολύ ανησυχητικό και αυτό που έχει διαμορφώσει στην ευρωπαϊκή του συνείδηση. Δεν γίνεται να προσπερνάει τις χρονιές χωρίς τις "ευρωπαϊκές βραδιές του" και να μην τις αναζητάει. Να μην αντιδράει.

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό, για μια σειρά από λόγους, είναι πολύ κρίσμος για τον Παναθηναϊκό. Πιο κρίσιμος από άλλα ντέρμπι. Αλλά δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ευρωπαϊκή του αποτυχία. Δεν πρόκειται και δεν πρέπει να την διώξει. Αυτή θα τον κυνηγάει, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια. Και καλά θα κάνει ο Παναθηναϊκός να την "μετρήσει" σωστά, διότι μόνο έτσι θα καταφέρει να κρατήσει το χαρακτήρα του. Τον κανονικό χαρακτήρα, που είναι δικός του, όχι των άλλων...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x